Slitage på ögonfransar

Så undviker jag onödigt slitage på ögonfransarna

Jag har tidigare skrivit om att rengöra ögonfransarna för att hålla dem friska och fina. För att få så långa och fylliga fransar som möjligt är det bra att ge dem så goda förutsättningar som möjligt. VI vill hålla våra ögonfransar friska och glada. En sak man kan göra för att ge fransarna bättre förutsättningar är att slita mindre på dem. Tänk på hur du lever, vad du gör, hur du sover och fundera på om det är något som kanske sliter mer än nödvändigt på dina fransar.

Ett vanligt exempel är att vissa kliar ögonen genom att gnugga med hela handen över ögat. För vissa verkar det inte skada fransarna men har man lite skörare ögonfransar kan de bli kortare eller ramla av i förtid. Vill man försöka få längre ögonfransar och man har väldigt fina (tunna) strån eller på annat sätt sköra fransar är det bättre att försöka klia ögonen mer försiktigt. 

Jag lärde mig att klia ögonen utan att gnugga på fransarna när jag började med mascara. Genom att klia försiktigt på ögonlocket eller i sidan av ögat, eller genom att dra ner huden på sidan om ögat förstörs inte sminket. Som en tacksam bieffekt skadas heller inte ögonfransarna. Sedan jag började med det har jag kliat ögonen likadant oavsett om jag är sminkad eller ej. Detta för att jag insåg ganska tidigt att om jag kliade ögonen ”vanligt” när jag var osminkad var det lätt hänt att jag gjorde det av vana även när jag var sminkad. Min strategi var också till hjälp när jag hade ögonfransförlängning, för de fransarna kan verkligen vara kinkiga.

Mitt problem har snarare varit att jag gnuggade ner ansiktet i kudden när jag sov. Det var som att jag försökte borra ner hela huvudet genom både kudde och madrass. Resultatet blev att ögonfransarna längst ut inte växte ut lika långt som på resten av fransraden. Särskilt fransarna på det högra ögat var utsatta. Jag somnade på höger sida så förmodligen mosade jag ner den sidan av ansiktet mer. Vissa dagar såg det ut som att jag endast använde ögonfransserum på vänster öga och låtit höger vara utan.

Jag tyckte att det var betydligt svårare att få bort den här ovanan eftersom det skedde när jag sov. Det jag gjorde var att lära mig somna på rygg, istället för på mage. Även om det händer att jag fortfarande gräver ner ansiktet i kudden vissa nätter fungerar det överlag bra. Så från att ena ögats fransar alltid var lite kortare är nu båda ögonen samma längd, även de yttersta fransarna.

Man ska inte underskatta hur stor skillnad det kan göra med slitage på ögonfransarna. Något som fungerar för en person med starka ögonfransar kan skada skörare fransar. Utgå från dina ögonfransar, alla har olika förutsättningar som man behöver anpassa sig efter.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *