Ta hand om din fransförlängning

Så tar du hand om din fransförlängning

Inlägget innehåller annonslänkar.

När du har fransförlängning finns det många saker som kan påverka hur bra fransarna håller. Jag har tidigare skrivit om att välja en bra fransstylist, vilket i min mening är a och o. Att ha en bra fransstylist kan göra stor skillnad för hur bra fransarna sitter. Men det är inte bara stylistens jobb som påverkar, du kan också göra stor skillnad.

Använd produkter för fransförlängning

Franslimmet är väldigt starkt men den har en akilleshäl, det är känsligt för vissa ämnen. Propylene, glykol och fetter i allmänhet löser upp franslimmet. Varför är det ett problem? Jo för att både rengöringsprodukter och smink ofta innehåller dessa ämnen. Så ditt vanliga smink, sminkborttagning och även duschartiklar kan innehålla ämnen som gör att lösfransarna lossnar. Känns det krångligt? Ja, ärligt talat kan det vara lite krångligt i början. Men det finns vägar runt. Det finns många produkter som fungerar med fransförlängning. I många fall är står det till och med utskrivet på förpackningen så du behöver inte gå igenom hela innehållsförteckningen.

Rengöringsskum för fransförlängning

Fransrengöring som fungerar med fransförlängning, fransschampo av Marina Miracle
Klicka här för att köpa Marina Miracle rengöringsskum

Du hittar rengöring och smink som man kan använda när man har fransförlängning hos de flesta större återförsäljarna av skönhetsprodukter. Via den här länken kommer du direkt till Lykos rengöringsprodukter för fransförlängningar. Känner du dig ändå osäker kan du fråga din fransstylist. Många salonger säljer produkter för fransförlängning, åtminstone rengöring till fransarna.

Tvätta fransarna

Det är väldigt viktigt att tvätta fransarna regelbundet. Du tvättar fransarna enkelt med vatten och rengöringsprodukter utan fetter. Att duscha med fransförlängning går alldeles utmärkt. Det enda som jag brukar tänka på är att vara extra noga att inte låta schampo, balsam eller tvål rinna ner över fransarna. Jag brukar tvätta fransarna det sista jag gör för att få bort eventuella andra produkter. Då tar jag rengöringsskum, för jag föredrar det, lägger det på fransraden och ”tvålar” försiktigt in fransarna. Jag låter det ligga några sekunder och sedan sköljer jag av det under det rinnande vattnet. Superenkelt. Efteråt borstar jag fransarna och försöker få bort så mycket vatten som möjligt.

En av de bästa fransstylisterna som jag har gått till sa att hon var förvånad över hur många av hennes kunder som inte tvättar sina fransar ordentligt. I många fall kan det vara för att man är rädd för att de ska ramla av. Jag tror att det kan vara relaterat med första punkten. Man kanske har hört så mycket om att man inte ska använda fel produkter så man tvättar knappt fransarna med vatten ens. Ironiskt nog är risken därmed högre att fransarna lossnar. Vår hy producerar egna fetter så vi behöver tvätta bort dessa fetter från ögonlocken och runt ögonen.

48-timmars regeln

När du precis har satt nya fransar bör du vara mer försiktig tills limmet helt har stelnat. Vissa säger första dygnet, andra två dygn och jag har till och med varit med om tre dygn. Jag brukar utgå från 1,5-2 dygn beroende på omständigheter. Under den tiden ska inte fransarna utsättas för väta (ja, jag vet att jag precis skrivit att man måste tvätta fransarna, men ingen regel utan undantag 😜). Man bör vara mer försiktig allmänhet, jag brukar inte använda smink och undviker att röra fransarna. Några gånger har jag råkat blött fransarna för att jag har gråtit eller duschat/badat för att jag har glömt bort att jag nyss satt fransar. Det kan vara inbillning men jag upplever att jag tappade fler lösfransar. Detsamma en gång när jag hade en allergisk reaktion och kliade mig mycket i ögonen. Så för säkerhets skull tycker jag att det är värt att vara extra försiktig de första två dagarna.

Borsta fransarna

Du bör borsta fransarna regelbundet, man bör ta hand som dem över huvud taget egentligen. Just borstningen är också gynnsamt för att fransarna ska se så bra ut som möjligt. Det är som att borsta håret, det kanske ser okej ut innan men det ligger bättre på plats och är slätare när man har borstat håret. Se till att du har en bra borste. Jag använder en borste i silikon, den ser likandan ut som MaxFactors stora mascaraborstar. När jag använde en ”vanlig” fransborste, som påminner om en piprensare upplevde jag att fler fransar fastnade i borsten och slets av.

Det behöver inte vara svårt att ha fransförlängning. Jag tycker att det kan vara lite stökigt och uppskattar att inte ha lösfransar ibland. Samtidigt tycker jag att det är helt värt det. Mycket i vardagen blir så mycket smidigare och jag sparar mycket tid, och till på köpet känner jag mig snyggare. Dessutom är det inte så krångligt när man har kommit in i de nya rutinerna, det är bara en invänjningsprocess.

Kortfattat

Ta det lilla lugna de första 1-2 dagarna, låt fransarna vila. Efter det se till att regelbundet borsta och tvätta fransarna samt tvätta runt ögonen med vatten och godkända produkter. Det är allt. 😎

Har du några tips som du brukar ta till för att få fransarna att hålla längre? Lämna gärna en kommentar. Delad kunskap är delad glädje 😉 


Kommentarer

2 svar till ”Så tar du hand om din fransförlängning”

 1. Profilbild för Helene
  Helene

  Kan man använsa X-laSh när man har fransförlängning?

  1. Hej Helene,
   Tack för ditt meddelande.
   Jag har använt ögonfransserum när jag har haft fransförlängning och det gick bra. Jag rådgjorde med min fransstylist först och det var inga problem men då använde jag det ögonfransserum som hon sålde (det var inte Xlash) så hon visste vad det innehöll. Kolla med din fransstylist först, framförallt så att ögonfransserumet inte reagerar med ögonfranslimmet. Lycka till och återkom gärna om vad din fransstylist rekommenderade och ev. resultat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *