Öon med perfekt böjda ögonfransar

Mascara för att få snygg böj trots raka fransar

Inlägget innehåller annonslänkar.

Ni som har läst mina tidigare inlägg vet att jag har problem med raka fransar. De tål heller inte fukt eller för mycket vikt. Jag har därför spenderat enormt mycket tid för att få ögonfransarna att få den där snygga Hollywood-böjen, och att hålla sig så. Minsta lilla väta gör nämligen att de ställer sig rakt ut. Ett minst sagt irriterande problem så fort det regnar, snöar eller det är hög luftfuktighet. Nu när man bör/behöver ha munskydd/mask i flera situationer är det ett ytterst påtagligt problem. Jag har en metod som tar lite tid men jag tycker att det är värt besväret. Mina ögonfransar har obönhörligen motarbetat mig genom åren, de vägrar att hålla sig böjda om jag inte följer den här metoden.

Uppdatering: efter att jag skrev det här inlägget har jag omvärderat min åsikt om vattenfast mascara och jag har nu helt övergått till att använda det. Om du vill läsa om varför och fördelarna med vattenfast mascara finns det längre ned i det här inlägget. Vill du, som jag kände tidigare, inte använda vattenfast mascara och har samma problem med raka ögonfransar kan du läsa om min metod för att skapa en snygg böj och hålla den fin. Det ska dock sägas att med vattenlöslig mascara har jag aldrig lyckats bibehålla fint böjda fransar när de blir blöta, de lägger sig direkt. Enda lösningen som jag har funnit är vattenfast mascara. Har du något tips för detta skriv gärna i kommentarsfältet för att hjälpa andra.

Metod för att få fint böjda fransar

Först böjer jag fransarna noggrant med en ögonfransböjare. Sedan använder jag en mascara som nästan är slut, så det bara blir lite mascara på borsten. När en mascara börjar ta slut behåller jag den alltid, det är perfekt för att få väldigt tunna och lätta lager mascara. Beroende på hur lite mascara det är kvar målar jag på två lager med ”den gamla mascaran”. Mellan varje lager låter jag mascaran torka ordentligt. Jag målar hela fransarna, både framsidan och toppen av fransarna, inklusive ”baksidan” av fransarna. Sedan målar jag försiktigt på ett tunt lager av en ny mascara. Då är det väldigt viktigt att låta mascaralagret torka. Under tiden gör jag något annat – t.ex. äter frukost eller borstar tänderna. När mascaran fått god tid att torka målar jag på ett tjockare lager mascara över hela fransarna, inklusive topparna.

En av mina favoriter är Lumenes Nordic Berry

Bästa mascaran för böjda fransar. vegansk mascara från Lumene Nordic Berry
Köp Lumene Nordic Berry Mascara här

Jag tycker om både mascaran och borsten, den är lättanvänd och det blir inte för mycket mascara på borsten. Den ger både volym och längd, vilket jag uppskattar.

Effekten blir att fransarna blir starkare för varje lager. Så när jag målar på det tjocka lagret, som ger mest effekt, orkar fransarna hålla vikten och de blir inte fuktiga eftersom att det är flera lager mascara under. Det låter kanske lite krångligt men när man har fått in rutinen är det inget problem. Framförallt är det värt lite extra av min tid för att få till en fin böj på fransarna. Jag tycker att det gör så stor skillnad för effekten på hela sminkningen.

Ett problem är dock att få fransarna att hålla böjen om det är blött eller kallt ute, eller när jag använder munskydd. För att råda bot på det problemet använder jag vattenfast mascara som den ”nya mascaran”. Nu använder jag alltid vattenfast mascara när jag har på mig munskydd.

Böjda fransar med vattenfast mascara

Personligen har jag haft svårt för vattenfast mascara och har undvikit det förutom när jag kommer blöta fransarna, som när man ska på stranden och bada. Jag tycker att det är bökigt att ta bort på kvällen. För att inte tala om när jag råkar dutta mascaraborsten på ögonlocket eller näsan och det är näst intill omöjligt att få bort det.

Däremot går det inte att bortse ifrån fördelarna. Fransarna håller böjen snyggt hela dagen och man inte behöver oroa sig över fukt. Det är också därför som jag har omvärderat min åsikt om vattenfast mascara.

Vattenfast mascara är min nya vän

Nu böjer jag bara ögonfransarna med en ögonfransböjare och målar på mascara. Det har aldrig varit något problem att fransarna har ”lagt dig ned” även när jag har använt en helt ny (och därmed blöt och tung) mascara. För mig har det varit revolutionerande, efter att ha spenderat onödigt mycket tid med att måla på ett tunt lager efter ett annat med vattenlöslig mascara. Det är fortfarande problematiskt att få bort mascaran om jag råkar få en dutt på näsan och det är svårare att få bort mascaran på kvällen men jag anser att det är helt värt det.

Bra och prisvärd Eye make-up remover

En nackdel är att jag behövt köpa särskilt eye make-up remover, som är gjord för att få bort vattenfast mascara, men det är en liten nackdel i jämförelse med fördelarna. Jag har testat några dyrare märken av remover men när jag var sov över hos min mamma använde jag hennes sminkborttagning från Nivea. Den är inte heller optimal men fungerade lika bra som de märken som jag har testat som kostade tre gånger så mycket så jag började också använda Niveas remover. Edit: efter dess har jag testat Eurecins remover och jag tycker att den fungerar betydligt bättre. Läs gärna mitt inlägg om olika remover för att ta bort vattenfast mascara.

Väta är inte längre fransarnas största fiende

En anledning till att jag började använda vattenfast mascara var p.g.a. munskydd. Jag var så less på att ögonfransarna aldrig var fina när jag åkte någonstans med kollektivtrafik. Det är även en av anledningarna till att jag förmodligen aldrig kommer att gå tillbaka till att använda vattenlöslig mascara, att ögonfransarna nu tål fukt. När det regnar eller snöar gör det ingenting, även om det landar en liten droppe på ögat så vet jag att fransarna kommer att hålla sig böjda. Det är väldigt skönt.

Hypnose av Lancôme är ett utmärkt val

Mascara trots raka fransar, Lancome hypnose doll eyes vattenfast mascara
Köp Hypnôse Doll Eyes här

En klassisk mascara som har många år av nöjda kunder bakom sig. Den kostar lite mer men har man råd är den värd pengarna. Jag brukar passa på när det är rea eller man kan köpa två till ett billigare pris. Förr brukade jag köpa den på taxfree när jag åkte på semester, men nu kan man ofta hitta bättre priser i e-butiker. 

Max Factors False Lash Effect Mascara – bra billigare alternativ

Mascara som böjer fransarna, False Lash Effect Mascara vattenfast
Köp False Lash Effect Mascara här

Det är min nuvarande vattenfasta mascara och en av mina favoritmascaror, både som vattenfast och den vattenlösliga varianten. Så den rekommenderar jag naturligtvis.

Alla mascarorna är bra på olika sätt, det beror helt enkelt på preferenser och vad man prioriterar. Har du någon annan favorit eller ett förslag på en riktigt bra mascara lämna gärna en kommentar. Låt oss alla sprida vår kunskap vidare. 😉


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *