Ögonfransserum

Ögonfransserum – effekter och bieffekter

Inlägget innehåller annonslänkar.

Jag vill vara tydlig med att jag inte är läkare eller någon expert på området. Det jag skriver är mina egna åsikter och min uppfattning som baseras på egna upplevelser samt resultat, recensioner och texter som jag har läst.

Komplement: läs gärna min recension av Xlash ögonfransserum.

Fördelar med ögonfransserum

Det finns flera fördelar med fransserum, dock finns det också mycket som man bör tänka på innan man använder serum. Läs gärna längre ned om Läkemedelsverkets rapport och deras råd nedan. Men det finns många fördelar också, annars skulle inte någon använda serum. Vill man ha långa ögonfransar kan det serum vara en väg dit. De som tidigare använt lösögonfransar kan helt sluta med det. För vissa fungerar det så bra att de slutar använda mascara.

När fransserum fungerar bra gör det fransarna längre och tjockare (de får mer volym) och i vissa fall även mörkare.

Framförallt är ögonfransserum i en klockren kombination med lashlift, eller LVL (Lenght-Volym-Lift) och att färga fransarna. För de som har eller haft haft ögonfransförlängning men inte vill använda det längre kan lashlift+serum (+ev. färgning) vara ett väldigt bra alternativ. Jag kommer inte gå in närmare på lashlift här men kolla gärna upp det. Många som har testat det har blivit mycket glatt överraskade och väldigt nöjda.

Jakten på det bästa fransserumet

Jag har använt ögonfransserum av och till i över 10 år. Under den här tiden har jag testat olika märken, vissa bra och andra mindre bra. Vissa har till och med försvunnit från den svenska marknaden p.g.a. att de ansetts farliga eller haft något ämne som varit läkemedelsklassat. Attityden har under dessa år också gått vågor, bland mina vänner såväl som i media och samhället i stort.

Mirakulösa fransserum

Först höjdes det till skyarna, det var ett mirakelmedel utan dess like, åtminstone bland de jag pratade med. På den tiden var det fortfarande många som inte hört om ögonfransserum. Sen började allt fler använda det och det kom allt fler serum på marknaden. Det finns till och med mascaror med serum i. Men vad jag har hört ger det inte lika bra resultat. Överlag tror jag inte att det så stora skillnader, men det fanns förstås vissa som var betydligt sämre. Jag skulle tro att som med alla andra produktkategorier som hajpats såg några en chans till snabba pengar. De erbjöd produkter till ett något lägre pris, men också med sämre effekt och kvalitet. Det blev därmed också viktigare att välja rätt.

Då började testerna mellan olika märken. Jag upplevde att jag såg mängder av ”bäst i test” och bloggare som jämförde två eller flera olika serum. Samtalen gick från att ha handlat om fransserum i stort (vad det var och hur det fungerade) till vilket märke man använde. De frälsta serumanvändarna rekommenderade sina favoriter hej vilt och på andra sidan fanns mottagarna som efterfrågade det bästa fransserumet.

Är ögonfransserum farligt?

Svaret är inte helt enkelt, det beror på vad man menar med farligt. Det finns alltid en risk att man kan få en reaktion av kosmetika och man bör därför alltid vara försiktig, särskilt gällande produkter som man använder vid ögonen. Vet man med sig att man är känslig bör man vara extra försiktig och vaksam. Ögonfransserum är testat och ser man till att använda ett serum som är kosmetikaklassat på den svenska marknaden ska det inte vara en större risk än andra kosmetiska produkter. När det gäller just fransserum behöver man dock vara mer försiktig så att man använder det rätt. Se till att inte få serumet i ögonen, då det kan skapa irritation.

När fransserum var relativt nytt kom också flera uppgifter från person som använt fransserum och fått negativa reaktioner. I vissa fall allvarliga reaktioner. Det florerade bilder på internet med stackars människor som var röda runt ögonen, hade irriterade ögon, tappat mängder med fransar och hade svullna ögonlock så det såg ut som att de hade gråtit. Några hade mildare reaktioner och bara något av symptomen, andra fick värre reaktioner. Därmed kom varningarna om att ögonfransserum var farligt. Vissa hävdade att serumen överlag var farliga och ej borde användas. Andra pekade på vissa märken eller tillverkare som bovarna i dramat. En del av dessa fall berodde förmodligen på PGA, som är hormonliknande ämnen och som används i läkemedel och som kan ge otrevliga biverkningar. Läs mer om detta längre ned i detta inlägg.

Allergi mot ögonfransserum

Om man tänker på det är det logiskt att några reagerar på serumet. Precis som med hårfärg och andra produkter med starka ämnen finns det risk för allergi och överkänslighet. Ett av de stora problemen är att det oftast inte varit tillräckligt tydligt på förpackningen eller bipacksedel. Många tänker nog inte heller på att det kan ge allergiska reaktioner. De flesta som har färgat håret vet förmodligen att man kan reagera på färgen. Många har nog dessutom sett varningstexten i instruktionerna om att man bör testa produkten på ett litet område x antal timmar (ofta ett dygn eller mer) innan färgning.

Det är extra olyckligt med serumet eftersom man använder serumet på ögonfransarna. Ögonen är väldigt känsliga, och även området runt ögonen, därför det extra viktigt för tillverkarna att förmedla ev. risker. Som använder för man också vara försiktig. Vissa produkter har också blivit stoppade av läkemedelsverket, antingen för att de innehåller otillåtna och läkemedelsklassade preparat.

Granskning av ögonfransserum

2012 startade Läkemedelsverket ett projekt där de undersökte flera ögonfransserum på markanden. Några av dessa kan du hitta senare i denna text. Syftet med Läkemedelsverkets granskning av ögonfransserum var främst att undersöka vilka märken som innehöll prostaglandinanaloger (PGA), t.ex. isopropyl cloprostenate och dechloro dihydroxy difluoro ethylcloprostenolamide (DDDE). Användning av produkter med PGA kan leda till biverkningar i form av olika reaktioner i varierande grader. Några av biverkningar är färgförändring av iris och även runt ögonen, irritation och rodnad i och runt ögonen samt svullna och kliande ögonlock. Det finns också risk för att fett runt ögat omfördelas.

Som kan läsas är det mycket obehagliga reaktioner som bör tas på allvar. Rapporten visade att var tredje testat serum innehöll PGA, däribland Xlash, NeuLash, RevitaLash, NeuveauBrow, Nutraluxe MD Lash, M2 Lashes, Peter Thomas Roth Lashes Platinum. Vissa av dessa hade PGA i innehållsförteckningen och andra inte. Man kan därmed inte utgå från att ett serum inte innehåller PGA bara för att det inte står på förpackningen. Här kan du läsa Läkemedelsverkets rapport om ögonfransserum.

Fransserum stoppade av läkemedelsverket

PGA är ett medel som används för att sänka trycket i ögat och kan därför hittas i ögonläkemedel mot starr och glaukom. Medlet kan orsaka smärta i ögat, rodnad på ögonvitan, klåda och dessutom färgförändringar på både ögon och ögonlock. Det är därför omdiskuterat om det bör användas i ett kosmetiskt serum och Läkemedelsverket avråder från att använda kosmetiska produkter som innehåller PGA. Några av de ögonfransserum som blev stoppade p.g.a. detta i Sverige är NeceauBrow, RapidLash och NeuLash. Läs Metros artikel här.

Det är fortfarande flera märken på den svenska marknaden som innehåller prostaglandinanaloger. Exempelvis innehåller både Revitalash och Xlash DDDE, vilket enligt Xlash finns med i CosIng, d.v.s. EU:s databas för kosmetiska ingredienser. Här hittar du Xlashs förklaring och mer information. Om du läser någon av mina recensioner kommer du att se att jag har testat båda dessa märken och jag har gett båda höga betyg. Det var innan jag visste att de innehöll PGA, jag vet inte om jag hade testat dem om jag vetat om det. Jag inte har upplevt några biverkningar av endera men det är viktigt att ha i åtanke att alla är olika så det är ingen garanti för att det fungerar för någon annan.

Det är viktigt att reda på så mycket som möjligt om man funderar på att använda serum. Biverkningar drabbar inte nödvändigtvis alla men det är dumt att chansa. Nu för tiden finns det så många märken ute på marknaden, det är lätt att villa bort sig men åtminstone av de största märkena finns det många recensioner att finna. Tänk också på att ett märke som stoppats i Sverige kan säljas i ett annat land. Så om du köper något online kan är det ännu viktigare att ta kolla upp märket och ingredienserna.

Köpa ögonfransserum

Marknaden för ögonfransserum har verkligen vuxit senaste åren. Nu kan man hitta olika typer av näringsserum hos de flesta återförsäljare som har kosmetika. Här hittar du vår produktsida med ögonfransserum. Där kan du få mer information om olika märken samt köpa fransserum.

NeuLash

Jag använde NeuLash och var väldigt nöjd med det, jag använde det märket i flera år. Så det behöver verkligen inte drabba alla. Till och med när jag hörde att vissa hade fått problem efter att ha använt NeuLash fortsatte jag använda serumet. Jag trodde inte att det var så farligt i början och jag var väldigt nöjd med resultatet. Ett tag efter att NeuLash dragits in från den svenska marknaden hittade jag fortfarande fransserumet online, bl.a. via Nedeländerna. Efter att allt fler problem uppdagades och läkemedelsverkets uppgifter skulle jag dock inte använda NeuLash igen.

Xlash

Xlash ögonfransserum
Klicka här för att köpa Xlash ögonfransserum 3 ml

Xlash har kommit att bli ett väldigt populärt alternativ bland franserumanvändare relativt länge men har på senare år använts och omnämnts allt mer. Precis som med andra ögonfransserum har Xlash varierande betyg bland konsumenterna. Vissa är helt frälsta medan andra är besvikna på resultaten och några har upplevt obehagliga bieffekter. Överlag verkar dock Xlash fått bland de bäst betygen när de jämförts med andra ögonfransserum. Kombinationen mellan effekten och priset verkar vara ett av de bästa på marknaden. På Xlash webbsida kan man läsa att fransserumet säljs i många länder och har använts av flera miljoner personer.

Klicka här för att komma till Xlashs webbplats. Där hittar du alla deras produkter och kan läsa mer.

Xlash effekt

Enligt Xlash själva ska serumet kunna öka fransarnas längd med 70%, volym med 33% och tjockhet med 22%. Som nämnts tidigare varierat resultaten, vissa har fått väldigt bra resultat medan andra inte märkt så stor skillnad. En del av besvikelsen skulle också kunna hänga ihop med priset. Xlash har legat i det övre prisspannet men nu ligger det snarare någonstans i mitten, det finns många märken som är betydligt dyrare men också flera som är billigare.

Xlash pro

Näringsserumet finns också i en variant som kallas Xlash Pro. Förpackningen innehåller då dubbla mängden serum, 6 ml. Xlash Pro säljs också tillsammans med Xbrow Kit som ska ge samma typ av effekt som fransserumet men för ögonbrynen. Här hittar du Xlash Pro ögonfransserum, 6 ml

Xlash serum

Även om namnet är Xlash har de även andra typer av näringsserum. I sortimentet finns produkter för fransar, bryn och även läppar. De är långt från ensamma om att erbjuda en produkt för ögonbryn. Det har blivit allt vanligare att användare även vill få tjockare och mörkare bryn och använde därför fransserum på sina ögonbryn. Producenterna uppmärksammade detta vilket lett till att flera tagit fram särskilda ögonbrynsserum. Till Xlash ögonbrynsserum.

Xlips är deras som är ett läppserum, vilket ska förstora läpparna. Läppserum är inte heller heller någon nytt, det har länge funnits läppcerat och läppglans som hävdat att de förstorar läpparna. Effekten kan variera väldigt mycket mellan olika märken och även mellan olika personer, den är dock alltid tillfällig. Vissa kan också uppleva att det är obehagligt att använda läppserum för det sticker i läpparna.

Xlash har även flera andra produkter. De erbjuder bland annat ansiktsmasker och gel patches med ögongel för att motverka fina linjer och mörka ringar under ögonen. Här hittar du alla produkter från Xlash.

Är Xlash farligt?

Det ska först och främst sägas att jag inte är någon expert på området, jag är bara en vanlig konsument. Jag är inte läkare och har inte forskat på området och kan därför inte ge några medicinska råd.

Enkelt sagt är Xlash inte farligare eller bättre än andra ögonfransserum. Med det menar jag att det finns alltid en risk att man kan reagera på fransserum, men risken verkar inte vara större med Xlash gentemot något annat fransserum utifrån vad jag har kunnat hitta. Xlash är en kosmetisk produkt och som de flesta vet kan man reagera på kosmetika, såväl fransserum som mascara eller foundation. Får man en allergisk reaktion kan det vara tämligen otrevligt. Eftersom att serumet används på fransarna som är nära ögonen kan reaktioner dessutom upplevas som extra obehagliga. Precis som med de flesta, om inte alla fransserum, är det flera användare som har upplevt bieffekter när de har använt Xlash. Jag har dock sett förhållandevis få i jämförelse med hur många som använder serumet och uppger att de är nöjda. Man ska också komma ihåg att det är väldigt viktigt att använda serumet på fransarna, inte ögonlocket! Och inte använda fransserum som har varit öppnat för länge eller förvarats fel.

Xlash bieffekter

Som nämnts ovan hittade Läkemedelsverket prostaglandinanaloger (PGA) i Xlash i deras tester 2012. PGA är något som man enligt Läkemedelsverket bör undvika då det kan leda till flera obehagliga symptom. Några av bieffekterna av PGA är rodnad och irritation runt och i ögonen, svullnad, klåda på ögonlocken och även färgförändring av iris och runt ögonen. I rapporten framgår att Xlash inte hade deklarerat PGA på innehållsförteckningen. Något som kan anses vara missvisande och helt klart kan ifrågasättas. Serumet innehåller fortfarande PGA, i form av den verksamma ingrediensen DDDE, vilket de tydligt skriver ut både i innehållsförteckningen och i deras FAQ.

Även om många är nöjda är det också flera som uppger att de har slutat använda Xlash på grund av reaktioner.

Allergiska reaktioner av fransserum

Man ska också ha i åtanke att det finns risk för allergiska reaktioner. Det finns många som är allergisk mot olika kosmetiska produkter. Vilka ämnen en viss person är allergisk mot är inte alltid självklart. Så även om en produkt inte innehåller ”farliga” ämnen kan man ändå reagera på produkten. Vad det är för typ av reaktion kan också variera och även hur stark reaktionen är. Medan andra inte reagerar även om en produkt innehåller ett ”farligt” ämne.

Som nämnts ovan använde jag NeuLash, som också innehöll PGA, i flera år och upplevde aldrig några bieffekter. Många andra fick dock flera skrämmande bieffekter och NeuLash stoppades i Sverige. Så det är svårt att säga vad som är bra eller säkert och vad som är farligt eller skadligt.

Bästa ögonfransserum

Vilket ögonfransserum som är bäst beror på flera faktorer. Först och främst behöver man fastställa bäst på vilket sätt. Menar man vilket som är säkrast eller ger bäst effekt. Oftast menar man förmodligen det som ger bäst effekt. Då är nästa faktor, söker man bästa ögonfransserumet oavsett vad det innehåller? Se ovan angående innehållet i olika ögonfransserum, både såna som finns på den svenska marknaden och de som dragits in här men sälj i andra länder. Kolla gärna igenom innehållsförteckningen och läs på om vad ingredienserna är och om de kan ge bieffekter.

Välj ett säkert ögonfransserum

Man bör fråga sig och ”Vill jag riskera att mina ögon blir röda och kliar eller ännu värre biverkningar?” Även om produkten utsetts till ”ögonfransserum bäst i test” kan det vara värt att välja ett annat märke. Man använder oftast ögonfransserum för att känna sig finare, det brukar ge motsatt effekt att ha irriterade och svullna ögon. Det kan vara värt att ta en extra titt på vad serumet faktiskt innehåller innan man använder det.

Effekten kan variera

Ytterligare en faktor är att effekten av fransserum kan variera mellan olika individer. Någon kan få väldigt stor effekt och någon annan får knappt någon effekt alls av samma serum. Så även om du använder ögonfransserumet som har klassats som bäst i test kanske det ändå inte fungerar lika bra på dina fransar. Därtill kan det påverkas av hur man använder serumet.

Revitalash ögonfransserum bieffekter
Revitalash ögonfransserum

Hur använder man ögonfransserum?

Ögonfransserum ska användas på fransarna, de flesta serum ska man försöka att inte få på själva ögonlocket. Det kan vara svårt, det är en väldigt liten yta och det är av uppenbara skäl svårt att se när man penslar ovanpå fransarna. Du bör dock göra ditt bästa för att försöka pensla på fransarna, inte på huden och framförallt inte i ögat. Instruktionerna kan skilja sig åt mellan olika serum men ofta ska man stryka på oftare i början. Så den första tiden (2-5 veckor) ska man stryka på två gånger per dag och sedan kan man övergå till en gång per dag.

Följ instruktionerna för ditt serum

När du har penslat på serumet bör du inte tvätta ansiktet strax efter. Precis som att man bör vänta med att äta något efter att man borstat tänderna. Så det kan vara lämpligt att använda serumet på kvällen, när du ska gå och lägga dig. Ska man pensla en andra gång kan du göra det på morgonen innan du sminkar dig. Det är viktigt att inte slarva. Missar du någon gång gör det inget men missar du var och varannan pensling så kommer det såklart påverka resultatet på dina fransar. En anledning varför vissa inte får så bra effekt kan vara att man inte följt instruktionerna för produkten.


Kommentarer

8 svar till ”Ögonfransserum – effekter och bieffekter”

 1. Profilbild för solweig austén
  solweig austén

  Jag vill köpa ett frans serum som är 100% vänlig mot allergi! Senast köpte jag i lash white one och mina ögon började klia . Tacksam för tips eller skall jag som får allergi inte använda ögonfrans serum?

  1. Hej Solweig, tack för din kommentar.
   Det säkraste är tyvärr helt enkelt att inte använda ögonfransserum. Det finns många märken som uppger att de är säkra och bara innehåller naturliga ingredienser, ett av dem är just iLash White One, men jag vet inget märke som är garanterat 100% utan bieffekter.
   Ett alternativ för att få långa fransar är fransförlängning, jag vet inte om det kan vara ett alternativ för dig.
   Om du besöker en franssalong bör du informera om att du har haft en reaktion på ögonfransserum. Du kan också rådgöra med fransstylisten om denne har något förslag på ett allergivänligt fransserum. Oavsett vilket serum du använder är det viktigt att endast applicera det på ögonfransarna och inte på ögonlocken, det kan öka risken för bieffekter. Om du hittar ett ögonfransserum som funkar för dig får du jättegärna återkomma, det kan hjälpa någon annan med samma problem.
   Jag beklagar att jag inte kan vara till mer hjälp men jag önskar dig all lycka till.

 2. Profilbild för Salam Juma
  Salam Juma

  Hej!
  Jag har köpt en loreal paris ögonfrans serum är de bra och säkra?
  Efter jag hade redan köpt hörde jag ett ryckte att man tappar sina ögonfransar när man slutar använda serumet är det sant?

  1. Hej, jag har själv aldrig använt L’Oréals ögonfransserum så jag kan tyvärr inte uttala mig utifrån personliga erfarenheter. Jag har inte hittat något direkt negativt om L’Oréals fransserum men det finns så få betyg att det är svårt att få en rättvis bild, det är lättare med mer populära ögonfransserum (t.ex. Xlash, Revitalash och Nanolash) som har fler betyg och många fler recensioner.
   Gällande att man tappar sina ögonfransar så är det inget som jag har upplevt. Jag läste om en person som använde fransserum och fick en allergisk reaktion och efter dess tyckte hon att hennes fransar aldrig blev lika långa eller tjocka som innan. Hon skrev att fransserumet hade förstört hennes fransar. Det här är ingenting som jag själv har varit med om (efter att ha använt fransserum av och till i nästan 15 år) och jag har heller aldrig träffat någon som har sagt att de har förlorat alla sina ögonfransar när de har slutat med fransserum.
   Däremot om man slutar använda ögonfransserum så kan man till en början tappa fler fransar eftersom att serumet har gjort så att fransen sitter kvar längre än den normala cykeln. När man slutar med fransserumet så faller fransen av och det växer ut en ny frans. Den nya fransen kommer ju dock att vara sin normala längd, d.v.s. kortare än när man använde fransserum. Därför kan man till en början uppleva att man ”tappar sina fransar” och det kan kännas som att fransarna inte är synliga, eftersom att man är van att se sina ögon med längre, tjockare och mörkare fransar. Det här är bara utifrån mina erfarenheter så jag kan tyvärr inte ge några garantier eller råd med säkerhet. Jag önskar dig lycka till!

 3. Profilbild för solweig austén
  solweig austén

  Hej! Jag har gjort det stora misstaget att lägga ögonfrans serumet på övre fransroten! Vilket jag förstår nu är alldeles fel! Skulle vara glad om ni kan rekomendera något serum som inte ger en allergisk reaktion om jag använder det rätt! mvh s. austén.

  1. Hej, vad roligt att du hör av dig igen.
   Jag kan tyvärr inte rekommendera något ögonfransserum som garanterat inte ger en allergisk reaktion. Såvitt jag vet finns det inget fransserum som inte har några rapporterade bieffekter eller risk för en reaktioner. De flesta ögonfransserum på den svenska marknaden har förhållandevis få rapporterade reaktioner om man jämför med antalet kunder och betyg, men det finns alltid en risk för bieffekter. Eftersom att man kan vara allergisk eller känslig mot så olika typer av ämnen så kan ett serum fungera för en person men någon annan får en allergisk reaktion av det. Jag kan därför tyvärr inte råda dig till vilket ögonfransserum som skulle kunna fungera för dig.
   Ett husmorstips för att få längre ögonfransar är att använda ricinolja (castor oil på engelska). Jag har inte själv provat det och jag är skeptisk till att skulle fungera lika bra som ögonfransserum men det kan vara ett alternativ om man vill ha något mer naturligt eller inte tål någon ingrediens i fransserum.
   Om du testar något ögonfransserum får du gärna återkomma om hur det fungerade så att andra kan dra nytta och lärdom.
   Jag beklagar igen att jag inte kan vara till mer hjälp men önskar dig all lycka till!

 4. Profilbild för Susanne
  Susanne

  Hejsan, gällande Revitalash Advanced ser jag nu till min skräck att trots att PGA är förbjudet så är just den ingrediens som identifierades av Läkemedelsverket som PGA och de varnar för fortfarande kvar i innehållsförteckningen!!! Den heter ”Dechloro Dihydroxy Difluoro Ethylcloprostenolamide”. Se här https://revitalash.se/products/revitalash-advanced-ogonfransserum-1-2-3-5ml under ingredienser och jämför här med Läkemedelsverket https://www.lakemedelsverket.se/globalassets/dokument/publikationer/information-fran-lakemedelsverket/information-fran-lakemedelsverket-nr-5-2013.pdf på sid 6. Hur är det möjligt när det är förbjudet i Sverige kan man undra….

  1. Hej Susanne och tack för ditt meddelande.
   När jag hade läst din kommentar var jag tvungen att kolla upp det närmare och det stämmer mycket riktigt, både att Revitalash innehåller Dechloro Dihydroxy Difluoro Ethylcloprostenolamide (DDDE) samt att det är en PGA. Efter att jag läst vidare insåg jag att även Xlash innehåller DDDE och enligt dem är ingrediensen med i EU:s databas för kosmetiska ingredienser och är därmed okej att använda i kosmetiska produkter. https://xlash.zendesk.com/hc/sv/articles/360021665720-Innehåller-Xlash-eller-Xbrow-hormoner-
   Det har diskuterats om det går att sätta en rekommenderad maxkoncentration (0,018%) då det är säkert att använda DDDE (det kan jämföras med Xlash koncentration på 0,0015%), men som jag förstår det finns det för lite data för att kunna komma fram till vilka nivåer som skulle vara säkra.
   https://health.ec.europa.eu/system/files/2022-02/sccs_o_258.pdf

   Kontentan är att flera ögonfransserum innehåller PGA (åtminstone vissa, såsom DDDE) och att det verkar vara okej, åtminstone än så länge. Jag vill tacka dig för att du uppmärksammade mig på detta, jag har uppdaterat artikeln med denna information. Återkom gärna om du har någon annan/mer information eller frågor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *