Biverkningar av Revitalash

Fransar.nu är klimatkompenserad via Offsetta.

Först och främst vill jag påpeka att man bör hålla sig till näringsserum som är godkända som kosmetika på den svenska marknaden. Flera fransserum har dragits in från den svenska marknaden. I många fall för att de innehåller ämnen som är läkemedelsklassade, eller inte är tillåtna i kosmetiska produkter. RevitaLash var ett av dem, men med ett tidigare recept som de har bytt ut. Du kan läsa mer om det längre ned i inlägget.

Fransserum är kosmetika och behöver därför följa direktiven för kosmetiska produkter. Precis som med alla kosmetiska produkter kan man få oönskade bieffekter av näringsserum. Just fransserum använder man dessutom nära ögonen. Huden runt ögonen är mer känslig vilket kan öka risken för att man får en reaktion, och även att reaktionen märks tydligare. Vet man med sig att man är känslig mot vissa kosmetiska produkter bör man därför vara extra försiktig och vaksam.

RevitaLash kan förstås ge bieffekter, precis som alla näringsserum. Jag har inte hittat något som tyder på att RevitaLash skulle ge mer bieffekter än något annat näringsserum. Eftersom RevitaLash är ett av de dyrare fransserumen på marknaden är det inte förvånande att färre använder det. Därmed är det också logiskt att färre, i absoluta tal, upplever bieffekter.

Varför jag väljer RevitaLash

Som jag ser det är RevitaLash varken bättre eller sämre än något av de andra vanligaste fransserumen på marknaden. Det är dock viktigt att ha i åtanke att jag inte är någon expert. Jag använder själv RevitaLash fransserum och har inte sett några bieffekter, men jag har inte haft några bieffekter av något fransserum som jag har använt. Däremot är RevitaLash ett av fransserum som jag har fått bäst effekt av. Så utifrån det är RevitaLash definitivt en favorit för mig.

Vilka bieffekter kan man få av ögonfransserum?

Några av de bieffekter som är vanliga, bland alla ögonfransserum, är irriterade ögon, att det kliar och att man blir röd runt eller i ögonen. Det verkar vara väldigt liknande reaktioner som man kan uppleva när man inte tål en mascara. Olika typer av irritation egentligen.

Ytterligare en bieffekt är att man kan få färgförändringar runt ögonen. Inte bara att man blir röd eller rosa utan mer åt en blå/lila nyans, som att man är trött nästan. Jag har inte hittat någon studie på hur stor andel av fransserumanvändare som upplever bieffekter, eller i vilken grad. Så jag kan inte uttala mig med säkerhet om det, men jag skulle gissa att det inte är så många procentuellt eftersom att det finns så pass många som använder fransserum.

Förr innehöll vissa fransserum prostaglandinanaloger, som kan leda till färgförändringar på iris och andra starka obehagliga bieffekter. PGA är därför klassat som läkemedel och därför får det inte finnas i ögonfransserum eller någon annan kosmetisk produkt.

Ytterligare en aspekt man bör ha i åtanke är att fransserum har en viss hållbarhetstid. Om det står att en öppnad förpackning håller i 6 månader behöver man förhålla sig till det. Blir fransserumet gammalt är risken högre att man kommer att uppleva negativa reaktioner. Precis som med alla typer av produkter. Detsamma gäller förvaringen av fransserumet, exempelvis ska det inte förvaras för varmt, då kan det bli dåligt snabbare.

Prostaglandinanaloger i fransserum

Jag har i ett tidigare inlägg skrivit om bieffekter av näringsserum och att flera serum visat sig innehålla PGA (prostaglandinanaloger). Därför tänker jag att det kan vara värt att skriva något om det även gällande RevitaLash. Prostaglandinanaloger är läkemedelsklassat och kan medföra bieffekter. När man använder läkemedel mot glaukom för att sänka trycket i ögat är fördelarna ändå övervägande. Däremot när det kommer till rent kosmetiska produkter, såsom näringsserum, är det bara en onödig risk. Efter läkemedelsverkets rapport 2012 avregistrerades flera näringsserum som kosmetiska produkter, eftersom att de innehöll läkemedelsklassade preparat.

PGA i Revitalash

Ett av dessa näringsserum var Revitalash, som innehöll dekloro-dihydroxi-difluoro-etylkloprostenolamid (DDDE), vilket är en prostaglandinanalog. Strax därefter gjorde Revitalash om sin formula där de tog bort det här ämnet och ersatte det med myristoyl pentapeptid 17. Revitalash bytte receptet strax efter Läkemedelsverkets rapport och det nya receptet har varit ute på marknaden sedan 2012. Så Revitalash har alltså inte innehållit PGA på många år. Det ska också sägas att när formulan innehöll DDDE var det utskrivet på förpackningen. Jag nämner det på grund av att Läkemedelsverket hittade prostaglandinanaloger i några näringsserum   som inte hade skrivit ut det på förpackningen. Revitalash däremot var öppen med ingredienserna i deras näringsserum, vilket jag personligen tycker känns mer seriöst och betryggande.

När RevitaLash lanserade sitt fransserum var DDDE inte läkemedelsklassa. DDDE blev klassat som ett läkemedel 2012 och därför blev RevitaLash, med sin tidigare formula, avregistrerat som kosmetisk produkt. RevitaLash gjorde dock om sin formula så deras näringsserum som vi hittar på den svenska marknaden idag godkänt som kosmetika.

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras